Häät

Eli avioliittoon vihkiminen.

Luomiskertomuksesta luemme: ”Jumala sanoi: ”Ei ole hyvä ihmisen olla yksinään. Minä teen hänelle kumppanin, joka sopii hänen avukseen.” Tässä on kerrottu yksi elämän perustava tosiasia. Elämänkumppanin löytäminen on ehkä elämän riemastuttavin asia.

Kun olette päättäneet tärkeän päivänne ajankohdasta, ota yhteyttä kirkkoherranvirastoon mikäli haluatte varata kirkon vihkimistä varten. Samalla voit esittää toivomuksen vihkipapista. Jos haluatte vihkimisen suoritettavan muualla kuin kirkossa, voit ottaa yhteyttä suoraan haluamaasi pappiin. 

Kirkollinen vihkiminen voidaan toimittaa myös esim. kasteen yhteydessä. Paikalla tulee olla aina vähintään kaksi  todistajaa. Mikäli tilaisuus on hyvin pienimuotoinen ja seurakunnan tiloissa, tarvittavat todistajat voidaan pyytää myös seurakunnan työntekijöistä. 

Ennen vihkipäivää pitää tehdä avioliiton esteiden tutkinta, joka tapahtuu kirkkoherranvirastossa tai sähköisesti. Todistuksen saamiseen menee 7 arkipäivää ja tutkinta vanhenee 4 kuukauden jälkeen. Samalla voitte sopia milloin avioliitostanne ilmoitetaan kirkollisissa ilmoituksissa (kuulutukset), jolloin teitä myös muistetaan jumalanpalveluksen esirukouksessa.

Ennen hääpäiväänne sovitaan harjoitukset papin kanssa, jossa käydään kaava läpi, puhutaan parin yhteisestä historiasta ja pappi tiedustelee sukunimen mahdollisesta muutoksesta. Samalla voidaan kaasolle ja bestmanille osoittaa tiettyjä vastuutehtäviä, kuten tekstien lukua tai sormuksen luovuttaminen. 

Vihkimisen jälkeen vihkipappi antaa Kiuruveden seurakunnan puolesta parille kirkon kuvalla varustetun vihkiraamatun.

Musiikin valinnassa on syytä ottaa huomioon toimituksen jumalanpalvelusluonne. Toimituksen musiikista, kuten vihkimarsseista ja virsistä sovitaan kanttorin kanssa. Häneltä voi saada myös hyviä vinkkejä tavallisimpien häämarssien vaihtoehdoiksi. Sopivan häämusiikin valinnanvara on hyvin laaja, eikä teoksen tarvitse alkuaan olla ns. urkukappale.

Sormus raamatun päällä. Varjo muodostaa sydämen.
Hääpari astelee pois alttarilta

Ennen vihkimistä avioliiton esteet tutkitaan. Sillä varmistetaan, että avioliitto on lain mukaan sallittu ja pari voi mennä naimisiin. Esteiden tutkintaa pyydetään viimeistään viikkoa ennen häitä.

Avioliiton esteiden tutkinta ja esteettömyystodistus

Maistraatissa solmitulle avioliitolle voidaan pyytää siunausta evankelis-luterilaisen perinteen mukaisesti. Tilaisuus muistuttaa kirkollista vihkimistä. Merkittävin ero on kysymysten sanamuodossa, koska siunausta pyydetään jo solmitulle avioliitolle. Avioliiton siunaaminen

Kirkkohäihin liittyy tapakulttuuria, joka ei ole varsinaisesti osa vihkimisen kulkua. Näitä ovat myös tapa saattaa morsian sulhasen luo ja suudelma aviopuolisoiksi julistamisen jälkeen. Monet muutkin tavoista ovat vakiinnuttaneet asemansa suomalaisessa hääperinteessä.

Häätavat kirkossa

Vihki- eli toimituskeskustelussa keskustellaan papin kanssa avioliiton merkityksestä, vihkimisen kulusta ja vihkikaavan yksityiskohdista. Keskustelun yhteydessä täytetään alustavasti vihkimisilmoituslomake ja sovitaan mahdollisista kuulutuksista.

Vihki- eli toimituskeskustelu